onsdag 10 juli 2013

The Rockies!

Idag åkte vi in i the Rockies på riktigt. 
Upp tidigt som vanligt, buss hämtade vid hotellet 06.15. Tåget avgick så fort alla var inräknade och på plats. Ombord gäller "train-time", dvs tåget går när alla är med och kommer fram nångång. Inte allt efter tidtabell. Tåget samsas men många och långa godståg, det finns bara ett spår och några få mötesplatser. Ibland får vi vänta, inbland de andra. Och väntan blev det. Fram kom vi, mycket senare än planerat men vad gör väl det?

Tåget delade sig vid Kamloops så det vara bara hälften av vagnarna som åkte vidare till Banff, resten skulle till Jasper längre norr ut. Idag fick vi utsikt framåt också, tack vare det.

Maten serveras på brickor men vita dukar, servetter och riktiga bestick. Våra värdar serverar precis som på flygplan. Hade vi rest guldklass så fanns det matsal en trappa ner, men då såg man inte lika bra!
Idag fungerade A/Cn igen. Rejält! Tröjor och sjalar på, men genomsnittstemperaturen för de två dagarna blev ju alldeles lagom! 

Sceneriet är ju alldeles fantastiskt men trånga dalar genom höga, höga berg. Snötäckta glaciärer, vidsträckta myrar, forsar och mäktiga floder.


Den absolut vackraste sträckan passerade vi de sista två timmarna på väg upp mot Banff. Vi passerade högsta punkten vid ca 3500 möh, cirklade oss uppför berget, genom tunnlar och längs bergväggarna. Korsade våra egna spår 2 ggr men på olika höjder.



Våra värdar Danika, Ron och Adam har underhållit oss, servat, kommit med historiska anekdoter, skrattat och skämtat. Så trevliga och mycket personliga. Servicen ombord var fantastisk, de tog hand om stort och smått, missade anknytningar, taxibeställningar, hyrbilskontrollet och allt möjligt. Stort plus i kanten!


Vi kom till Banff vid 21.30, lämnade vårt trevliga ressällskap som bestod av många olika nationaliteter. Vi var omringade av Aussies, och det är aldrig tråkigt!

En snabb incheckning på hotellet, lätt middag med en stor lokal öl på Chili's och sen sov vi som små grisar. Det är jobbigt att sitta still!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar