tisdag 9 juli 2013

Rocky Mountaineer

För 30 år sedan blev jag rekommenderad en tågtur över bergen. Nu äntligen är vi där!
Upp i ottan, lämnar hotellet innan frukosten öppnat. Incheckning på tåget 06.40. Väskorna får åka lastbil, det går fortare! 
Flådigt ska det vara, en pianist välkomnar oss men "Take the A-train" och "A sentimental journey", mkt passande. 

Kaffe serveras i terminalen, sen samlas alla passagerare till en välkomstceremoni, säckpipespelare, välkomsttal och barn som får ljuda tågtutan. Sen får vi borda tåget!

Vi åker mellanklass, silver, men de nya vagnarna hade inte levererats så det blev guldvagnar för oss alla. Dock med silverservice.
Frukost serveras ombord, och inte behöver vi svälta direkt. Snacks, 3-rätters lunch, frukt, läsk och vatten... 

Det utlovas vilda djur och vackra vyer på vägen, det första djuret dök snabbt upp. En coyote! Inte så ugly, men inte vacker direkt. Den smög runt på bangården när vi lämnade Vancouver.
Sen dröjde det några timmar innan fåglarna dök upp. Vithövdad örn och fiskgjuse t.ex. Högre upp i bergen såg vi hjortar och tjockhornsfår. I morgon hoppas vi på älg och björn, håller tummarna!

Vi följde Fraserfloden från Vancouver inåt landet. Enorma mängder vatten som transporteras i en bred och ström flod. Senare blev den smalare, vildare med forsar och smala passager. 



Högre upp vek vi av längs en biflod, Thompson, som tog oss genom djupa dalar genom ökenliknande bergsområden med extrem hetta. Ett samhälle uppmätte häromveckan hela 44,2 grader, värmerekord i landet! Och just då passade A/Cn i vår vagn på att packa i hop. Ja, det blev strömavbrott i hela vagnen. Tur att det är diesellok som kör tåget! ;) nåja, de övriga 25 vagnar hade ström och kyla så vi blev erbjudna alternativa platser. Och en öppen bar! Sällan har väl en kall öl smakat så gott!

Vi stannar för natten i Kamloops, en liten stad belägen straxt innan vi kommer in i de högst belägna bergen. Det är varmt, floden ger en behaglig svalka och vi får bo på en enkelt men svalt hotell. Innan vi äter middag passar vi på att ta en timmes promenad. Skönt att få sträcka på benen efter att ha suttit stilla hela dagen.
Middagen intas på en restaurang med en uteplats alldeles intill floden. God mat, mycket trevlig personal och många glada skratt.
Nu är det dags att sova, vi blir hämtade på hotellet 6.15 i morgonbitti.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar