tisdag 28 november 2023

Kuranda

Vi blev hämtade på hotellet som vanligt och åkte till Freshwater för att kliva på det gamla tåget. 

Busschauffören guidade oss genom de norra delarna av Cairns och över slätterna där sockerrör odlas. Slätterna översvämmas med jämna mellanrum då Barron river flyter ut mot havet där.


Sockerrör utgör Australiens näst största exportprodukt och stora delar produceras i Queensland. Nederbörden i den här delen av landet uppgår till 2000mm per år och faller under ungefär 160 dagar per år. Värst utsatt är några områden söder om Cairns där det kan falla upp till 4000mm (4 meter) under 200 dagar. Släng dig i väggen Stavanger!

Det myckna regnandet och regelbundna översvämningarna har gjort att många hus byggs på stolpar eller med garage och förråd i marknivå. Boytan är en våning upp för att inte vattnet ska förstöra något. Den här husformen kallades enligt chauffören för Queenslandhus. Genom att det är öppet i markplan bidrar det tydligen till att hålla huset svalare under den varmaste perioden då vinden kan dra in under huset.


Järnvägen till Kuranda byggdes för transporter till gruvindustri högt upp i bergen eller på andra sidan the Great Dividing Range som den långa bergskedjan längs ostkusten kallas. Spåret ringlar sig upp längs bergsväggarna med en klättring på ca 360 meter genom många handgrävda tunnlar och över broar. Järnvägen användes under kriget för transport av trupper, förnödenheter och till och från militärsjukhus. Nu är det en ren turistattraktion med vagnar som är över 100 år gamla. Moderniseringen innebär dock att de gamla ångloken fått ge vika för diesellok.


Även stationen i Freshwater är gammal och vacker.



Träbänkarna med galonsitsar var både obekväma och varma, trångt mellan sätena var det med men vad gör det när utsikten är fantastisk! Aircondition var den naturliga varianten, dvs neddragna fönster och korsdrag.


Ett 15 vagnar långt tåg på serpentinräls gjorde att vi som satt i vagn 14 fick en fin utsikt över de främre vagnarna på sina ställen



Under den 1 timme och 50 minuter långa resan gjordes ett uppehåll vid Barrons fall, ett av de högsta vattenfallen i landet. Regnsäsongen har just inletts så det var inte jättemycket vatten ännu men det måste vara fantastiskt när det är fullt!



Väl framme i den lilla turistfällan Kuranda gick vi igenom byn för ett besök på fjärilshuset. Vägen dit kantades av diverse butiker med massa krimskrams och små restauranger och glasskiosker. Måndagar och tisdagar är bra dagar att besöka byn. Visserligen är många små butiker och marknadsstånd stängda men det innebär också att det inte är så många turister på plats. När de stora kryssningsfartygen anländer Cairns kan det bli riktigt fullt på tåget och i byn.


Det var varmt och fuktigt i byn och vi dricker alldeles för lite vatten för den här typen av klimat, det är tydligt att vi har lagt av oss och glömt hur det var när vi bodde i Mellanöstern.


Vi började med ett besök på fjärilshuset. Alla dessa färger och storlekar på fjärilar är fantastiskt att se. Den största var ca 20 cm stor, en Herculesspinnare.


Man uppmanas att ha färgglada kläder, neonfärger är speciellt populära för att fjärilarna ska sätta sig på kläderna. Vitt går tydligen också bra men makens ljusbruna hatt funkade den också. Det gäller att ha koll så flygfäna inte liftar med oss ut i friheten.





Lite lunch efter det. Småpajer är mycket populära i det här landet och lagom att äta när det är varmt. Aptiten är inte på topp i 30 graders värme.


Därefter gick vi till koalahägnet. Koalas, kängurur, wombats och krokodiler måste man ju bara se, de sista på lagom avstånd.


Kängururna kunde röra sig fritt tillsammans med människorna i ett hägn och man kunde även mata dem med pellets som fanns tillgängligt i hinkar. Nu var det inte den största arten av kängurur i hägnet, de är tydligen ganska aggressiva och kan bli uppåt 2 meter höga. 



Man kunde även bli fotograferad tillsammans med en koala men jag tycker inte det är riktigt comme il faut att hantera vilda djur på det sättet. Det lär även vara förbjudet i flera delstater. Visserligen bor dessa djur i ett hägn men man bör ha respekt för dem ändå. 

Koalorna är verkligen så där söta som man ser på bild!




Det fanns även en fågelvoljär att besöka men det avstod vi ifrån, vi besökte ett i Malaysia och det räcker för mig som inte är så förtjust i fjäderfän.


Vi hade ungefär 3 timmar i byn och det var mer än nog om man inte tar en båttur på floden eller en biltur in i regnskogen.


En glass passade vi på att njuta av på vägen tillbaka ner mot stationen. På hemvägen åkte vi i en gondol över regnskogen. Det är häftigt att sväva strax över trädtopparna! Jag som inte gillar höjder hade inga problem alls då de höga träden gjorde att det inte kändes så högt. 

Fantastiska vyer över de regnskogsklädda bergen.


Det var två stopp på vägen ner, ett vid Barron falls igen men nu från andra sidan fallet och floden. Tre modiga killar badade i poolen högt upp i fallet.


Den var trevligt att sträcka på benen och även få uppleva skogen från marknivå. För en guidning på resan kunde man ladda ner en app som beskrev vad man såg och genom AR få uppleva kryp och flygfän. 


Alla små utflyktsvägar var väl anpassade för rörelsehindrade och utsiktsplatserna väl tilltagna.

Väl tillbaka på marknivå väntade bussen på att ta oss tillbaka till hotellet. Vi tog en drink i baren innan vi gav oss ut för att få en bit mat i en av de många restaurangerna längs esplanaden.

Tillbaka till hotellet satt vi i trädgården och läste med ett glas vin i handen. Det är konstigt att hotellet bara har utskänkningstillstånd till kl 20.30, därefter går det nog att få något via roomservice men att det inte finns någon bar öppet på kvällen är lite udda.

Nåja, man blir ingen nattsuddare på det sättet och efter en välbehövlig dusch somnade vi gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar