onsdag 29 november 2023

Hobart, Tasmania

Att flyga från Cairns till Hobart är en resa från tropikerna till en sval svensk sommar.

Med en längre mellanlandning i Sydney och en timmes tidsskillnad så tar det typ hela dagen, och är därför inget att skriva om. En resdag, helt enkelt.

I Hobart är det 15-16 grader varmt med kalla vindar från södra ishavet. För att se så mycket som möjligt av den lilla staden tog vi en hop-on hop-off buss på 90 kalla minuter från övre däck. 

Hobart är en fd straffkoloni som flera av Australiens städer är, och här finns ett museum i det gamla kvinnofängelset som visar hur kvinnorna arbetade av sin strafftid i en textilfabrik. Staden ligger i skuggan av Mount Wellington, på båda sidor av floden Derwent. 

Det rekommenderas att ta sig upp på berget men som synes hade herr Wellington hatten på sig och då ser man inget genom molnen så det hoppade vi över. Kallt lär det vara också, mellan 5 och 10 grader kallare än i stan. Brrr….

Många av de gamla husen är bevarade och får inte rivas. Blandningen av nytt och gammalt gör staden otroligt charmig. 





Den koloniala stilen är tydlig i många byggnader.

 I hamnen trängs fiskebåtar med turbåtar till öarna och stora kryssningsfartyg. 

De gamla hamnmagasinen i sandsten är ombyggda till restauranger och butiker. 


Efter den svala bussturen värmde det gott med en god soppa på ett litet kafé. En promenad runt hamnen ledde oss till Salamanca torget vid hamnen där det ordnas marknader och dit många gallerier flyttat in. Vi hittade en liten bar som erbjöd whiskyprovning med drycker från lokala bryggerier. 

Det var både gott och värmande så vi blev sittande ett tag och avslutade med kaffe och en alldeles för stor och mäktig chokladkaka!

Tillbaka till hotellet var det min tur att ta en liten siesta. Alkohol på dagtid gör att jag blir grymt trött! Orkar vi gå ut på middag eller blir det nåt enkelt på hotellet? Vi får se, men först ett glas vin i den mysiga lobbyn.

Jag älskar hotell som har utrymmen att bara hänga, sitta i en skön fåtölj, läsa och ta ett glas. Den här har till och med en brasa, pluspoäng i min värld!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar