tisdag 8 november 2016

It's a djungel out there!

Söndag 6/11

I natt vaknade vi av några knackningar och slag mot huset. När vi tittade ut såg vi bara en liten svart ekorre. Kanske var det den som slängde några nötter eller frukt mot huset, kanske var det en apa eller en ödla, ingen vet, men vi bor mitt i djungeln så det kan vara precis vad som helst. Vi har ett elektriskt elefantstaket runt området så vi borde inte bli överraskade av sådana i alla fall. De är dessutom inte så vanliga här och vi hade tydligen tur som fick se dem igår för de har inte visat sig på 7 månader.

I morse var det tidig revelj som vanligt, klockan 6 satt vi i båtarna för en tur ut på floden. Vi åkte uppströms och njöt av en spegelblank flod där morgondimman sakta lyfte och försvann. Otroligt vackert!
Vi fick se två orangutanger så alla var riktigt uppspelta för de är väldigt sällsynta. Huvudet på en krokodil fick vi också se liksom en skock näsapor samt en flock makaker. Några ägretter flög förbi, de är lustiga med sina z-formade halsar. Några hornbills såg vi med, de har en otrolig näbb! En örn satt i ett träd och spanade efter fisk, en red headed fish eagle, översätt den till svenska om ni kan! 



Morgonen var sval och skön och jag njöt av fläkten från fartvinden. Många tog på sig tjocktröjor men vi som kommer från svensk höst har inget sånt behov direkt.
Väl i land serverades det frukost: stekta ägg, korvar, vita bönor, rostat bröd och marmelad. Lägg till pulverkaffe med pulvergrädde och det blir en kulinarisk upplevelse. Eller hur man nu ser det...

Sen var det dags att svida om för en djungeltrek på drygt 3 timmar. Nu har vi sett djungel, minsann. Kanske regnskog till och med. Blött, geggigt med stora pölar att ta sig igenom. Stövlar ingick i dealen och det behövdes! Även om jag var torr om fötterna blev jag lerig långt upp på låren. Att låna stövlar och hitta rätt storlekar är inte lätt. Jag fick tag på några som funkade med dubbla strumpor. Tajta runt vristen så de var svåra att få på men när de väl satt på plats fanns rum att vifta på tårna. Mycket praktiskt! Ejes stövlar var alldeles för stora men han löste det genom att använda dykskorna av neoprengummi som raggsockor. Ingen risk för skavsår i alla fall. Varmt och skönt var det också.
Långbyxor var ett måste liksom höga strumpor då den finns gott om iglar. Jag använde mina stödstrumpor jag flyger i, mycket praktiskt det med.

Geggigt? Ett par dm tjockt inland och massa vatten! 
Eje var min levande "walking stick" på vägen ut, när vi vände tillbaka fick jag guidens vandringsstav.

På dagtid är det inte många djur ute så vi fick njuta av växter och insekter. Spindlar med fantastiska färger på stora nät, trollsländor, fjärilar, tusenfotingarna samt ett och annat stickande flygfä. Det första lilla djuret som dök upp var en liten orm på 3 dm som låg precis vid våra stugor. Den såg ut som en kopparödla ungefär men med två längsgående ljusa ränder på kroppen. 


Alla våra vardagsrumsväxter fanns i skogen: fikusar av olika slag, prickblad, "elefantöra" mm. Vi såg en av de konstigaste frukter som finns, en durian. Den kan bli stor som en handboll och luktar förfärligt. Gamla sopor ungefär. Den äts här nere men jag tror jag avstår att smaka. Lukten är så vedervärdig att den inte får transporteras med flyg.

Fikusen har fantastisk rötter som börjar högt upp på stammen och blir som trekantiga utstick nertill, däremot går inte rötterna särskilt djupt så när monsunen kommer faller de lätt. Trädet till vänster har en vacker rödfärgad stam och bär stora tjockhudade frukter, elefantäpplen, som elefanterna älskar förstås.

Weaver spiders gör fanstastiska nät med olika former beroende på art. Färger och form på spindeln varierar också från tvåfärgat blåröda trekantiga spindlar till brunröda men långa antenner på bakkroppen. 

Några tusenfotingarna såg vi också av en ogiftig art dom utsöndrar en god doft när man tar i dem. Jag var dock inte trakterad.


Tyvärr ger inte en fuktig iPhone så bra foton och jag har inte laddat upp något från systemkameran än så ni får stå ut ett tag till innan de bättre bilderna dyker upp.
Annars kan jag rekommendera en blogg där en aussie vi träffade lägger upp bilder, främst fåglar. Han hade en riktig kamerautrustning....
Han blev kvar på lodgen när vi åkte så det tar ett tag innan han kommer åt ett wifi och kan uppdatera den, men det finns bilder från Sandakan och på Sunbears där. 

Giftiga växter var det gått om och vi blev tillsagda att inte röra vid några. Svårt när vi halkade till i gyttjan eller trängde oss förbi grenar, lianer och buskage. De söta blommorna på bilden ovan kommer från en elefantblomma, en stor grön växt med trekantiga blad, ett blad på varje stjälk. Den finns i många hem i Sverige och saven är starkt allergiframkallande. 

En och en halv timmes promenad på stigar i gyttja och pölar, sen fick vi vila vid en liten sjö. Den hade tidigare varit flodens huvudfåra men hade skurits av till en sk oxbow när meandern tog en ny väg.
Här hittade vi en stor ödla, kanske en meter lång. Mycket trevlig bekantskap som inte verkade störas av några tvåbenta varelser.


25 minuters vila, vattenpåfyllnad och en energibar senare så gav vi oss iväg hemåt. Nu gick det lite fortare då vi inte stannade lika ofta. Eje och jag hamnar alltid efter de andra, jag går långsamt och Eje går alltid efter mig för att "valla flocken". En av de största problemen med att komma sist är de andra tar korta pauser för att jag ska hinna ifatt, själv får jag inga pauser alls för de andra börjar gå så fort jag kommit ifatt. Märks att guiden inte var så erfaren, för det känns som ett nybörjarfel. På samma sätt pratar han och berättar om sånt han ser för de som går längst fram så av oss 8 som gick kanske 2-3 hörde vad han sa. 
Varmt var det som sagt och fuktigt vilket innebär att man svettas som en gris. Jag var blöt av svett hela jag, ända in på underbyxorna, det var nog bara strumporna som var torra för vattnet och leran kyler ju av fötterna lite grann trots allt. Jag var inte den enda som var helt slut när vi kom hem, trots att Eje och jag höjde medelåldern betydligt. De andra var unga backpackers som visserligen gick snabbare än undertecknad men sen slumrade sött i en siesta efter förmiddagens utmaning. Lunchen serverades när vi kom hem, kyckling, potatis, ris, aubergine i soyasås och mixade grönsaker. Eje har redan tröttnat på kyckling och ser fram mot nåt annat när vi återvänder till civilisationen. Han kan till och med tänka sig seafood, då har det gått långt!
Efter lunch slappade vi med varsin kall öl vilket smakade himmelskt. Vi har haft en otroligt tur med vädret, det var sol hela förmiddagen och precis när vi kom tillbaka började det dugga. Under lunchen kom en rejäl skur och efter 2 timmar var det uppehåll igen. Regnskog, eller hur var det? 

Nåja, uppehållet varade inte så länge. Jag tog en eftermiddagslur och vaknade till regnets smatter mot taket och åskmuller i fjärran. Vi var lite tveksamma om vi skulle åka på flodturen som var planerad, regnet kan ju vara ganska häftigt och då ser man absolut inget. Men till slut bestämde vi oss för att åka med. Regnponchos på och vi var iväg. Det var uppehåll mestadels av färden med bara en kortare skur mitt i. Inte så mycket djur denna gången men några makaker och flera flockar näsapor fick vi se. Fåglar fanns också, en kungsfiskare och en uggla, en Buffy fish owl, var dagens nyheter. Vi fick även se ett ståtligt exemplar av en rhinosorus hornbill och flera oriental hornbill. Jag kan bara njuta av skogen längs stränderna, det är inte så viktigt att se alla djur men visst steg pulsen lite när vi hörde ordet krokodil! Först fick vi höra av en annan båt att en krokodil försökte jaga ett vildsvin. Vi såg inget så efter ett tag åkte vi vidare. På vägen tillbaka såg vi kroppen av det döda djuret och under en kort stund dök krokodilhuvudet upp över ytan. Det började skymma så vi måste ta oss tillbaka till lodgen igen. Det är något magiskt med att åka på en flod mitt i djungeln i skymningen. Molnen var grå och tunga, mot bergen såg vi fukten i form av dimma röra sig upp längs bergsväggarna. Lika vackert om än på annat sätt som solnedgången igår.

Middagen bestod av kyckling, som vanligt! Jag börjar bli van... en öl efter maten och lite snack med vårt svenska resesällskap samt en nyss pensionerad aussie som lever sitt liv som en backpacker. Låter ganska skönt faktiskt.
Det blev ingen kvällstrekking idag heller, allt regn har gjort området till en sjö alternativt gyttjepöl. Inte kul alls.

Det är gott om myggor och trots djungelolja är vi ganska välbitna. Jag mest på fötter och anklar, Eje lite överallt. Det finns malaria här men profylax rekommenderas bara om man är här mer än 14 dagar. Två dagar i djungeln borde vi alltså klara.

Tidig kväll med ompackning för i morgon far vi tillbaka till civilisationen. Skönt men lite tråkigt, det finns mer att utforska här. Dock längtar jag till en ordentlig dusch och hårtvätt. Visst har vi haft dusch överallt men på ön var det bara kallvatten, eller omgivningstempererat kanske. Mängden vatten var även starkt begränsat. På lodgen finns en liten varmvattenberedare som gav ok temperatur efter ett tag men vattenstrålarna går flera håll och inte riktigt dit man vill så att tvätta håret känns inte helt lätt. Men i morgon så! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar